Menü Bezárás

Így lesz pihentető élmény egy foghúzásból

A Madentko Klinikán elérhetőek az éber szedációban végzett fogászati beavatkozások!

Sok emberben már a fogászat említése is szorongást, félelmet vált ki a gyerekkorban megélt fájdalmas kezelések és a nem szakszerűen vagy érzéstelenítés nélkül végzett foghúzások miatt. Azonban erre is van egy fájdalom-és kockázatmentes megoldás, amelyet a Madentko Klinika fogászatán a felnőtt és a gyermek pácienseink is igénybe vehetnek. Az altatásos és az éber szedációs beavatkozásokról Dr. Weiling Zsolttal, klinikánk altatóorvosával beszélgettünk.

Mit nevezünk pontosan altatásnak?

A narkózis vagy műtéti altatás egy gyógyszerekkel létrehozott mesterséges alvás állapota. Célja a fájdalom mentesség, a szabadulás a műtéthez kötődő kellemetlen emlékképektől, valamint a beavatkozást akadályozó reflexek kiküszöbölése. Ezeket a kívánt hatásokat különféle speciális gyógyszerekkel, narkotikumok, kábító fájdalomcsillapítók, izomrelaxánsok megfelelő keverésével az altatóorvos éri el.

Ilyenkor érez valamit a páciens?

A műtét közben, mivel a beteg kontaktusképtelen, szólni nem tud, az altatóorvos különféle monitorok segítségével figyeli a pácienst  és szükség esetén a beteg állapotának, a műtét menetének, és az operáló orvos kívánságainak megfelelően gyógyszeresen beavatkozik.  A műtét befejezésekor a páciens nem kap több narkotikumot és szép fokozatosan öntudatra ébred.

Miben különbözik ettől az éber szedáció?

A műtéti narkózis másik változata az úgynevezett éber szedálás, melynek során egy kevésbé mély  narkózist alkalmazunk. Ebben az állapotban ugyanúgy  létrejön az amnézia és  a fájdalom mentesség, ugyanakkor  a beteg tud nyelni,  lélegezni és reagálni bizonyos kérésekre.  A beavatkozás során a páciens szorongástól, fájdalomtól mentes állapotban könnyedén szendereg, közreműködik (sóhajt, nyel, felszólításra száját kinyitja, a kezeléssel kapcsolatos kérdésekre válaszol) és  kellemes pihentető, ellazult állapotként éli meg.  Mivel sokkal kevesebb altatószert kap, az öntudatra  ébredés és a köznapi életbe való visszatérés is sokkal gyorsabban megy végbe.

Van ennek bármi veszélye a páciensre nézve?

Mint minden orvosi beavatkozás, ez is kockázattal jár, de a műtéti narkózishoz vagy köznapi nevén mély altatáshoz képest ez jóval kisebb, ugyanakkor ez szintén teljesen fájdalom és emlékképektől mentes, sőt a beavatkozás eredményességét is jótékonyan befolyásolja, hiszen a fogorvos azonnali visszajelzést kap, hogy például egy tömés magas –e vagy sem, illetve milyen korrekciók szükségesek a tökéletes végeredményhez.

Megvan a lehetőség arra, hogy a fogászati kezelésekre ne rémálomként tekintsünk. Forduljon bizalommal a Madentko Klinika szakorvosaihoz! Elérhetőség, bejelentkezés: +36 (70) 339 30 44