Menü Bezárás

Sima tömés? Inlay? Onlay? – Fogtömés kisokos

Klinikánkon a sima tömés mellett inlay és onlay fogtömés is elérhető!

Sokan aggódnak amiatt, hogy fogukon már messziről látszik a tömés esetleg a betömött fog később tönkremegy, elhal. Megnyugtatunk mindenkit, emiatt felesleges aggódni.

A ma használatos fogtömések már nagyon fejlettek, egyáltalán nem kell tartani attól, hogy esetleg elhal tőle a fogunk. Ezek a tömőanyagok esztétikusak és semmiféle negatív mellékhatásuk nincs. A tömések egyik típusát maguk a fogorvosok készítik el, és helyezik be.

Léteznek ezen kívül az úgynevezett inlay és onlay betétek, amiket a fogtechnikus gyárt le laborban. Ebben az esetben a fogorvos kifúrja a fogat, eltávolítja a szuvasodást, vesz egy szilikon lenyomatot, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a kerámia vagy műanyag betétet.  Nagy előnye, hogy nem szükséges lecsiszolni a fogkoronát. A tömés annyira esztétikus és annyira tökéletesen illeszkedik, hogy szinte senki nem mondja meg ránézésre, hogy egy javított fogról beszélünk.

Inlay fogtömést elsősorban letört rágófogak esetében alkalmaznak a fogorvosok, vagy olyan esetben, amikor már nagyon nagy mértékű a szuvasodás. Onlay tömésnél a fog már annyira károsodott, hogy az egész felületét be kell fedni, nem elég csupán lyukat betömni.

Mindegyik fogtömés allergénmentes, így bárkinél biztonsággal alkalmazható.