Menü Bezárás

A dentálhigiénikus szakember feladatai

A dentálhigiénikus tevékenysége abban különbözik az asszisztensétől, hogy ő bizonyos kezeléseket fogorvosi felügyelet mellett önállóan is elvégezhet. A dentálhigiénikus feladatköre rendkívül szerteágazó, a tanácsadói tevékenység mellett gyakorlati feladatai is vannak. Olyan kezeléseket végez, amelyek segítik a szájüreg és fogazat egészségének megőrzését, valamint ha már megtörtént a baj, orvosolni tudja azt.

 

Tanácsadói szerep

Ez a feladatkör a laikusok számára kissé megfoghatatlan lehet, pedig a dentálhigiénikus szakember tanácsai legalább annyira hasznosak a szép fogsor kialakítása szempontjából, mint maga a fogászati kezelés. Tanácsai személyre szabottak, egy alapos átvizsgálás után, az aktuális állapothoz igazodnak. Látja, hogy hol nem végzi a páciens megfelelően a fogmosást, mely területekre kell jobban odafigyelnie, megmutatja a speciális szájápolási eszközöket és azok használatát. Emellett tanácsokat ad a kivehető fogpótlások tisztításával.

 

Gyakorlati feladatok

Ezek azok, amikre alapvetően gondolunk, amikor a dentálhigiéniás kezelés szóba kerül. A tanácsadói feladatkör mellett a szakember elsősorban olyan feladatokat végez, amelyek a szájüreg és a fogazat egészségének megőrzésére irányulnak. Ezen felül a megelőző kezeléseket és a fennálló betegségek gyógyítását célzó beavatkozásokat is el tudja végezni.

  • Polírozás
  • Professzionális szájhigiénés kezelések
  • Professzionális fogtisztítás
  • Fogkő-eltávolítás
  • Közreműködés az ideiglenes pótlások elkészítésében.

 

A Madentko Klinika fogászatának dentálhigiénikusa: Horváthné Fisli Alíz

Bejelentkezés telefonon: +36 (70) 339 30 44