Menü Bezárás

Érdekességek a római kori fogorvoslásról

Már az ókori rómaiak számára is rendkívül fontos volt a szájápolás, azon kívül, hogy próbálták tisztán tartani fogaikat, fájdalom esetén még orvoshoz is fordultak, akik legjobb tudásuk szerint igyekeztek megoldani a páciensek problémáit.

  • Az 1. században élt római orvos, Aulus Cornelius Celsus is feljegyezte, hogy a fogakba ragadt ételmaradék fogszuvasodáshoz és fájdalomhoz vezet, írt a szájbetegségekről, valamint a fogászati kezelésekről.
  • A római fogdoktorok eszköztárából nem hiányoztak a félelmetes fúrók és fogók.
  • Fájdalomcsillapítóként ópiumot használtak, de „alkalmazták” a népi gyógyászatot is, a földi gilisztától kezdve a békaagyig sok mindennel próbálkoztak.
  • Az ásatások során megtalált emberi maradványok pedig azt bizonyították, hogy már az ókorban is kísérleteztek a fogpótlásokkal és különféle szájsebészeti beavatkozásokkal.

Azóta rengeteget fejlődött ugyan az orvostudomány és a fogászat is, de fogaink tisztán tartása és épségének megőrzése ugyanannyira fontos.

Klinikánkon nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra, de ha mégis baj lenne, orvosaink a legmodernebb eszközökkel, kellő tapasztalattal és hozzáértéssel kezelik azt. Kérésre a beavatkozásainkat éber szedációban is elvégezzük, így a páciens nem érez fájdalmat. Fogpótlásokat és implantátumokat is készítünk.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Madentko Klinika – Fogászati Klinika

Bejelentkezés:  +36 (70) 339 30 44