Menü Bezárás

A fogkő nem csak esztétikai probléma

A dentálhigiénikus feladata fogsorunk esztétikai állapotának megtartása, szépségének visszaszerzése. Ennek egy nagyon fontos pontja a fogkő eltávolítása, ugyanis a fogkő rengeteg egyéb betegség melegágya is lehet. Sőt, egy köves, fogínygyulladásos fogazatra sem tömést, sem fogpótlást nem szabad készíteni.

Mi az a fogkő?

A fogkő alapja nem más, mint egy nagyrészt feloldódott ételmaradékokból álló, alig látható plakkréteg (lepedékréteg), amely idővel a nyálban jelenlévő ásványi anyagok (kalcium, magnézium és foszfát) hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt az állapotát nevezzük fogkőnek, amely leggyakrabban halványsárgás elszíneződésként jelenik meg a fog és íny közötti részen. Kialakulhat az íny alatt és az íny fölött is. Íny fölötti részt egyszerűen fogkőleszedés alkalmával el tudjuk távolítani, míg az íny alatti fogkövet (3 mm-t meghaladó mértékben) egy parodontólógiai kezelés során, amelyben egy eszközzel bemegyünk a fog és az íny közé.

Mit okozhat?

A kis fogkövek alapvetően tünetmentesek is tudnak lenni. Viszont a legtöbb esetben, ahogy folyamatosan felhalmozódik a szájban problémákat okoznak. A leggyakoribb tünet, hogy a fogíny folyamatos gyulladásban lesz, amely duzzadt vérbő ínnyel jelentkezik, gyakori fogmosáskori vérzésekkel. A fogíny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, majd elsorvad. Az ínysorvadás évek alatt a fogak kimozgatásához, majd meglazulásához vezethet. A fogkő nagyon jó réseket nyújt a baktériumok számára, amelyek további gyulladásokat tudnak okozni. A gyulladás átterjedhet az állkapocs-csontokra, amelyek fokozzák a fogak lazaságát, fogérzékenységet okoznak. Mindez odáig fajulhat, hogy akár el is veszíthetjük őket.

Hogyan előzhetjük meg?

Jelenlegi tudomány szerint teljesen megelőzni nem, de jelentősen csökkenteni tudjuk a fogkő kialakulását. Rendszeres és helyes fogmosással, a szájüreg karbantartásával a fogkő képződése jelentősen mérsékelhető. A dentálhigiénikus szakember nem csak leszedi a felgyülemlett fogkövet, hanem tanácsokat ad a helyes otthoni szájápolással kapcsolatban.

Hogyan történik a fogkő eltávolítása?

A letapadt fogkövet a legjobban egy kíméletes, ultrahangos módszerrel (depurátorral) lehet eltávolítani. Ez a páciensnek szinte semmilyen kellemetlenséggel nem jár (kisebb bizsergést érezhet), viszont a kisebb réseket és fogközöket is tökéletesen meg lehet tisztítani. A fogkő leszedése után nagyon fontos a fogak felpolírozása, mivel a fogkő a sima felületen nehezebben tapad meg.

Milyen gyakran kell járnom kezelésre?

Nagyon sok mindentől függ, hogy kinek, hányszor érdemes egy évben fogkövet tisztítani. A fogkövesedés kialakulása egy összetett folyamat, amelyben számos tényező játszik szerepet. Közrejátszanak a rossz szokások, az étkezés, a dohányzás, illetve természetesen genetika is. Fogkő leszedést általában azonban azt mondhatjuk fél-egy évente érdemes megejteni a kedvezőtlen további hatások, illetve a fogak elveszítésének elkerülése érdekében.

 

 

 

Keresse bizalommal Horváthé Fisli Alíz dentálhigiénikusunkat!

 

Bejelentkezés: +36 (70) 339 30 44