Menü Bezárás

Mi az a barázdazárás és miért fontos?

A barázdazárás alapjaiban határozza meg a fogaink, fogsorunk későbbi épségét, szépségét.

Miért veszélyes a barázdaszuvasodás?

A fogváltás utáni első pár év kiemelkedő jelentőségű a maradó fogak szempontjából, ugyanis a fogak ebben az időszakban szuvasodnak a leginkább. Ekkor még a fogak elég éretlenek, nem tartalmaznak elég kálciumot, védtelenek a baktériumokkal szemben. Az egyik leggyakoribb szuvasodás a rágófelszíni barázdaszuvasodás. A barázdák mélyére beül a lepedék, így könnyedén, észrevétlenül károsítja a fogakat, ezekhez a mikrorepedésekbe a fogkefével már nem lehet elérni, nem tudjuk tisztítani. A páciens sokszor észre sem veszi, hogy szuvas a foga, csak egy kis barna elszíneződés jelentkezik a felszínen.  Csak alaposabb vizsgálat után derül ki, hogy szinte az egész fog szuvas és drasztikusabb beavatkozásra van szükség.

Hogyan történik a barázdazárás?

A barázdazárás azt jelenti, hogy az ép illetve a kis mértékben szuvas barázdákat egy speciális anyaggal betömik. Fúrás nélkül, megtisztítás után, a nagy behatoló képességű tömőanyagot felviszi az orvos a fog felszínére, amely befolyik ezekbe a barázdákba. Így az út elzáródik a lepedék és a baktériumok elől. A gyermeknek nem megterhelő és fájdalommentes, foganként csupán pár percet vesz igénybe. A beavatkozást érdemes a maradó fogak megjelenése utáni hónapokban elvégezni, azonban később, de még felnőtt korban sem késő. A fél évenkénti orvosi ellenőrzéseken megtörténik az újonnan előtört fogak barázdazárása, illetve a meglévők ellenőrzése.

Tejfogaknál alkalmazzuk?

Kivételes esetekben lehetséges, de általában nem.

Ha további kérdése van, vagy szeretne bejelentkezni kezelésre, keressen minket bizalommal a 06 (70) 339 30 44-es telefonszámon!