Menü Bezárás

November a Fogászat Hónapja!

Ennek ellenére beszélgessünk most kicsit a fogorvos „ellenszeréről”, a helyes fogmosásról! Nézzük meg milyen tévhitek keringenek erről a rendkívül fontos fogápolási műveletről, és beszéljünk egy keveset a helyes fogmosási technikáról is!

1. Tévhit: Minél többet mossuk egy nap a fogunkat, annál kevésbé romlik.

Ez ebben a formában nem teljesen igaz, ugyanis rengeteg mindentől függ, hogy az embernek naponta mennyi fogmosásra van szüksége. Fogorvosaink is találkoztak már olyan esettel, hogy a páciens – elmondása szerint – naponta háromszor-négyszer mosott fogat, az ínye mégis gyulladt volt, fogai pedig kövesek. Ez azért lehetséges, mert valójában nem helyes technikával tisztítja a fogait. A minőség pedig többet ér a mennyiségnél.

Felmerül a kérdés: Hogyan kell helyesen fogat mosni?

Dentálhigiénikus szakemberünk az állapotfelmérés során részletes, egyénre szabott tájékoztatást ad pácienseinknek a helyes fogápolásról. Azonban van néhány alapszabály, amelyet kortól, nemtől és életmódbeli szokásoktól függetlenül érdemes megfogadni.

  1. Kezdjük a legnehezebben tisztítható és a fogkőképződésre leghajlamosabb területeken a fogmosást.
  2. A fogkefe csak ott tisztít, ahol a sörteszálak elérik a fogfelszínt, érintkeznek vele. Végezzünk körkörös mozdulatokat 15-20 alkalommal. Az erőteljes, vízszintes sikálást kerüljük!
  3. A fogmosás tartson minimum 2,5 percig, de az sem baj, ha tovább végezzük a műveletet. Érdemes kitenni egy stoppert, hogy lássuk, valóban elég időt szántunk-e a fogtisztításra.
  4. Ne hanyagoljuk el az egyéb szájhigiéniai termékek használatát sem, öblögessünk szájvízzel, használjunk fogselymet.

Fontos, hogy a savas ételek, italok fogyasztása után közvetlenül ne mossunk fogat, várjunk legalább fél órát. Az étkezések között rágózzunk (szigorúan cukormentes), így serkenthetjük a nyáltermelést, ami segít a fogakra rakódott savas plakk eltávolításában.

2. Tévhit: Az elektromos fogkefe jobb, mint a sima

Az elektromos fogkefe ugyan pótolja a fogmosási technika hiányát, és még az ínyünket is masszírozza, azonban a sima fogkefével is tökéletes hatást tudunk elérni.

A következő dolgokra kell odafigyelni a fogkefe kiválasztásánál:

  • Legyen puha sörtéjű, hogy ne korcoljuk a fogakat!
  • Leghatékonyabb az egyenes fejű, merev végű fogkefe.
  • A fej nagyságát nézve a kisebb fejűt válasszuk, mert ezzel a nehezen elérthető hátsó fogak is tisztán tarthatók.

Ha a fogkefe sörtéi már szétállnak, nem lehet vele a lepedéket hatékonyan eltávolítani, ezért cserére szorul. Napi két fogmosással számolva, ez körülbelül három hónap.

Remek alkalom ez a november hónap arra, hogy kiemelten odafigyeljünk a fogaink ápolására, megszabaduljunk a rossz szokásainktól és pótoljuk a hiányosságokat.